Skills Clubs

Niet iedereen is zich bewust van zijn gedrag binnen sport. Juist dit gedrag is vaak doorslaggevend als het gaat om wel of niet actief een succesvol lid kunnen zijn van een sportvereniging. Door dit probleem gaat er binnen de sport veel enthousiasme en zelfs talent verloren. Door het geven van simpele handvaten willen we deze stap voor de jongeren verkleinen en daadwerkelijk mogelijk maken. Daarom zijn wij een tussenstop voor de kinderen richting een vereniging. We gebruiken sport als middel om met kinderen doelen te behalen.

Op Skills Clubs die we intern binnen verschillende scholen en onderwijsinstellingen in Amsterdam hebben opgezet werken we met kinderen en jongeren aan competenties die de stap naar een reguliere sportvereniging makkelijker maken. Naast dat je lekker beweegt en kennis maakt met verschillende sporten, werk je op een Skills Club aan:

- het vergroten van het zelfvertrouwen;
- het leren samenwerken met teamgenootjes;
- opkomen voor jezelf;
- accepteren dat een situatie soms anders loopt dan je zou willen;
- hoe een lastige situatie op te lossen is in het sportveld;
- omgaan met negatieve emoties zoals angst en agressie;
- het herkennen van kwaliteiten;
- het herkennen van mogelijkheden.

Wanneer we hierop trainen groeit het zelfvertrouwen. Het gevolg is dat er met plezier en durf gespeeld wordt. Er is ruimte voor de kinderen om zelf na te denken over oplossingen. Tijdens de trainingen staan enthousiasme, plezier en grenzen verleggen centraal. Dit ervaren wij als erkende succesfactoren om de kinderen optimaal te stimuleren om het beste uit zichzelf te halen.

Waarom een Skills Club?

De Skills Club is geschikt voor kinderen die het nog moeilijk vinden om zich aan te sluiten bij een reguliere sportvereniging, maar ook voor kinderen die van meerdere spellen en sporten houden. In een kleinschalige omgeving vinden we samen met de kinderen de sport die het beste bij hem of haar past. Succeservaringen zijn voor elk kind gegarandeerd. Het uiteindelijke streven is om voor elke kind de overstap naar een reguliere sportvereniging mogelijk te maken.

We zijn gepassioneerde sporters en willen kinderen op een leuke, laagdrempelige manier kennis laten maken met verschillende sporten. Daarbij gaat het om samenwerken, elkaar coachen en grenzen verleggen. Het accent ligt niet op winnen, maar op plezier.

De Skills Club is actief in Amsterdamse scholen en onderwijsinstellingen. Het aantal lessen verschilt per locatie, maar bestaat minimaal uit 10 lessen. Momenteel zijn er Skills Clubs op de onderstaande scholen in Amsterdam:

- Orion College Zuid
- SBO de Zeppelin
- Gerhardschool
- SBO de Kans
- E.J. van Detschool
- SBO Dumont,
- SBO Driesprong
- Huizingaschool
- De Toekomst
- Rosaschool
- Kraemer
- De Punt
- PJ Troelstraschool
- Hasselbraam
- Huibersschool

 

Skills Club hockeyclub Athena

Op hockeyclub Athena hebben we ook een Skills Club. Hier kunnen kinderen van 4-7 jaar oud spelenderwijs kennis maken met hockey. Waarom we dit vanuit Skills Club doen is omdat er ook hier veel aandacht is voor gedrag en plezier en ieder kind op zijn eigen niveau mee kan doen, maar vooral omdat we ook hier jongeren van het speciaal onderwijs de kans bieden om werkervaring op te doen als trainer.

Daarnaast leiden we een aantal jeugdleden van de club op als Skills trainer waardoor er een mooie mix van trainers ontstaat.

We hebben hier al onze ervaring van sociaal ondernemen in terug laten komen, want 100% van het inschrijfgeld gaat naar ons project in Oeganda waar we samen met de lokale organisatie Sports Aid Network onderwijs, eten en sport bieden.